پس از بروز نوسانات اقتصادی در بازار ارز، بسیاری از منابع اقتصادی کشور دچار تورم شدید شد و این تورم اختلال شدیدی را در بازار داخلی ایجاد کرد. به نحوی که بسیاری از کاسبی ها و فعالیت های تجاری دستخوش رکود شد و قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرد. یکی از مواردی که با نوسانات ارزی، فشار تحریم ها و تحولات اقتصادی داخلی با افزایش قیمت بسیار زیادی روبرو شد بازار ابزار و مصالح ساختمانی بود. با افزایش این قیمت چشمگیر مصالح، ساخت و سازها در اغما فرو رفته و قیمت مسکن افزایش بسیار زیادی پیدا کرده است. این مسئله از چشم شهری مثل سیرجان که زمانی با رونق بسیار زیاد ساخت و ساز و فروش مسکن روبرو بود نیز دور نمانده و بساط ساخت و سازهای متعدد در سیرجان نیز رو به کسادی گذاشته است.
افزایش قیمت مصالح و رکود ساخت و ساز عامل نوسان بازار
محمد محمودآبادی رئیس اتحادیه ابزار و مصالح ساختمانی تورم شدید را یکی از عوامل مهم در افزایش قیمت مصالح ساختمانی و وجود رکود در بازار مسکن عنوان می کند و می گوید: وقتی تورم ایجاد میشود رکود تورمی باعث میشود در بازار با دو مسئله روبرو شویم. از یک طرف رکود در ساخت و ساز مسکن ایجاد می شود و از طرف دیگر ابزار و مصالح ساختمانی قیمت نجومی پیدا میکند و برآیند این دو، به کاهش فروش مسکن منجر خواهد شد. وی اضافه میکند: نسبت به سال گذشته فروش مصالح ساختمانی کاهش شدیدی داشته که در قبال افزایش چشمگیر قیمت آن چیز عجیبی نیست. تا زمانی که رکود فعلی در بازار جریان داشته باشد بر فروش تمامی تولیدات از جمله مصالح ساختمانی تاثیر خواهد داشت و طبق پیش بینی هایی که انجام شده این رکود تا 4-3 سال آینده ادامه دار خواهد بود. محمود آبادی در پاسخ به این سوال که شهرستانی مثل سیرجان که زمانی با رونق ساخت و ساز روبرو بوده آیا کاهش ساخت و سازی مثل شهرهای مجاور داشته یا خیر؟ پاسخ می دهد: سیرجان نسبت به شهرهای دیگر اوضاع بهتری دارد چرا که آیتم هایی مثل وجود معادن، باغهای پسته و منطقه ترانزیتی و کامیون دارد که باعث می شود مهاجرت به این شهر بیشتر از شهرهای دیگر بوده و برای تامین مسکن نیاز به ساخت و ساز بیشتر باشد.
از او در خصوص افزایش قیمت مصالح ساختمانی در سال جاری نسبت به سال گذشته می پرسم، می گوید: من برای نمونه تغییر قیمت برخی از مصالح را ذکر می کنم شما خودتان حدیث مفصل بخوانید از این مجمل. مثلاً در ابتدای سال ۹۷ سیمان پاکتی ۹۰۰۰ تومان خرید و فروش می شده که امسال با افزایش ۷۰ درصدی قیمت روبرو شده. این افزایش قیمت دست مردم هم نیست. قیمتگذاری سیمان کشوری است و انجمن تولیدکنندگان سیمان نرخ خود را پیشنهاد میدهد به وزارتخانه و وزارت صنعت، معدن و تجارت قیمت آن را تعیین می کند. بلوک تیره ای در ابتدای سال ۹۷ هر قطعه ۳۰۰ تومان خرید و فروش میشده که امسال با افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت روبرو بوده. در ابتدای سال ۹۷ پوکه صنعتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که امسال افزایش ۸۵ درصدی را تجربه کرده است. در واقع تمامی ابزار و مصالح ساختمانی از ابتدای سال ۹۷ تا کنون بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته اند.
150 ماه، حداقل زمان ممکن برای تحقق رویای خانه دار شدن
محمودآبادی به کاهش شدید ساخت و ساز در شهرستان اشاره می کند و می گوید: مردم پول ساخت و ساز ندارند و این باعث رکود می شود. رکود ساخت و ساز در کنار افزایش شدید قیمت، صنعت ساختمان سازی را با نوسانات بسیار زیادی روبرو کرده است. در کنار آن، این رکود و افزایش قیمت در بازار ساخت و ساز باعث مشکلات دیگری هم شده. وقتی این صنعت راکد بشود سه الی چهار هزار شغل مرتبط با آن از قبیل ساخت درب و پنجره، میلگرد، بنایی، ساخت شیرآلات ساختمانی و... نیز تحت تاثیر قرار می گیرند و افراد زیادی بیکار میشوند. از طرفی این رکود در ساخت و ساز و افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر نرخ خرید و فروش مسکن هم تاثیر بسیار زیادی می گذارد. وی مشکل مسکن را یکی از مشکلات عمده جامعه فعلی عنوان می کند و می گوید: سال گذشته قبل از این که ابزار و مصالح ساختمانی افزایش قیمت شدیدی را تجربه کند هر متر آپارتمان در سیرجان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشد که امسال همان آپارتمان متری ۵ به فروش می رسد، یعنی چیزی حدود ۱۰۰ درصد افزایش قیمت. با این حساب قدرت خرید مردم هم به همان نسبت پایین می آید و این برای جوانان مشکل بسیار بزرگی است که بخواهند یک سرپناه حداقل ۶۰ متری برای خودشان تهیه کنند. رئیس اتحادیه ابزار و مصالح ساختمانی اضافه می کند: متاسفانه در این تورم و نوسان بازار اقتصادی جدای از اینکه تمامی تولیدات با افزایش قیمت بسیار زیاد روبرو شده اما حقوق ها ثابت باقی مانده اند. با این حقوق های ناچیز اگر یک جوان بخواهد صاحبخانه شود مثلا ماهی دو میلیون تومان درآمد داشته باشد، اگر هیچ خرج اضافه ای نداشته باشد و تمام پول خود را پس انداز کند حداقل ۱۵۰ ماه باید صبر کند تا بتواند یک واحد نقلی برای خود تهیه کند. بنابراین تمام این موارد برمیگردد به مجلس که بتواند برای این معضل فکری کند و بازنگری هایی در بحث مسکن، ساخت و ساز و تعیین نرخ مناسب ابزار و مصالح ساختمانی انجام شود.
وقتی رئیس اتحادیه ابزار و مصالح ساختمانی از افزایش ۷۰ الی ۱۰۰ درصدی قیمت مصالح و کاهش شدید ساخت و ساز خبر می دهد، میطلبد که مسئولان مربوطه فکر حساب شده ای در این راستا داشته باشند چرا که جمعیت جوان در آینده ای نزدیک به مسکن که نیاز اصلی و حیاتی هر فرد می باشد احتیاج پیدا میکنند و اگر نظارتی بر قیمت ابزار و مصالح ساختمانی و ساخت و ساز در حوزه مسکن وجود نداشته باشد و جلوی افزایش بی رویه قیمت ها گرفته نشود، رویای خانه دار شدن برای جوانان به یک آرزوی محال تبدیل خواهد شد. افزایش قیمت مصالح ساختمانی تنها یکی از معضلات حوزه ساخت و ساز مسکن است. تهیه شیرآلات ساختمانی، درب و پنجره، برق و... بسیاری آیتمهای دیگر که در ساخت یک خانه دخیل هستند را نیز اگر به این مبحث اضافه کنیم بحران افزایش قیمت ساخت و ساز و فروش مسکن به یک درد بی درمان تبدیل خواهد شد که بدون یک برنامه ریزی مدون و کار اجرایی قطعاً سرانجام خوبی برای آینده جوانان این مرز و بوم به ویژه شهرستان سیرجان نخواهد داشت.